top of page

אוסטיאוארתריטיס שך הברך - Osteoarthrosis

 

אוסטיאוארתריטיס (OA) הינה מחלת מפרקים ניוונית, אשר פוגעת בסחוס המפרקי ובעצם שמתחתיו.

הסחוס הינו רקמה קשיחה וצמיגית, אשר מרככת את המפגש שבין העצמות במפרק. ללא הסחוס, יתנגשו העצמות זו בזו ויצרו כאב, נפיחות ונוקשות.

שיחקה מפרקית קשורה, אך אינה נגרמת אך ורק בשל הגיל. עם השנים, יורדת רמת הנוזלים המצויה במפרק, וללא נוזלים אלה הופך הסחוס לפגיע יותר.החלקים שנשחקו מהסחוס ייצרו דלקת בנוזל הסינוביאלי (נוזל הסיכה של המפרק), כשהגוף ינסה להיפטר מהם. כל זה עלול להוביל לנפיחות ולכאבים. לאחר שהחלה שחיקה בסחוס, תתכן גדילה של זיזי עצם במקומו. מכיוון שהעצם נוקשה בהרבה מהסחוס, תתכן גם נוקשות במקום.

גורמים משמעותיים נוספים אשר יכולים להוביל ל-OA הם משקל יתר - בשל העומס המצטבר על המפרקים, שברים ופציעות שונות בעבר, וכן עבודות מסוימות הדורשות עומס על המפרק לאורך זמן. כמו כן, מחקרים גילו לאחרונה שיתכן ומחלה זו עשויה אף לעבור בתורשה.

יהיו הגורמים אשר יהיו, ידוע לנו היום שלאחר גיל 65, יתגלו סימפטומים ל-OA בכ-60% מהאוכלוסייה, ושלאחר גיל 55 נפוצה המחלה יותר אצל נשים.חשוב לזכור, שבבדיקות הדמיה (רנטגן, CT או MRI) יהיה ניתן לראות שחיקה בכ- 20% נוספים, אך אלה לא יחושו כלל בסימפטומים.

אוסטיאוארתריטיס של הברך היא אחת הסיבות הנפוצות ביותר לפניה לטיפול רפואי- אורתופדי או לפיזיותרפיה. מפרק הברך נושא את רוב משקל הגוף ומהווה חלק מכריע בתנועות הגוף האופקיות והאנכיות. לפיכך, נפוצה מאוד השחיקה בו. מכיוון שאין בדיקה ספציפית לגילוי OA יחפש הרופא או הפיזיותרפיסט 'חריקות' בתנועת המפרק, רגישות למגע ולתנועה, והגבלה בתנועה עצמה. את הממצאים הללו יש לגבות בהדמיה של המפרק, בכדי להגיע להגדרה הנ"ל.

אין כיום, לצערנו, תרופה ל-OA. הטיפול יתרכז בשליטה בכאב ומניעת שחיקה נוספת. ממחקרים עדכניים מתגלה כי יכולה לבוא הקלה לאחר שימוש במדרסים, תרופות נוגדות דלקת, הזרקה תוך-מפרקית של חומצה היאלורונית (אשר הופקה בעבר מכרבולת של תרנגולות), מגני בירכיים ושימוש במכשירTENS חשמלי.

עם זאת, מראים המחקרים כי המרכיבים העיקריים לטיפול ב-OA של הברך כוללים שינויים בהרגלי החיים – יותר פעילות גופנית מותאמת ופעילות אירובית, ירידה במשקל והגנה על המפרק.

מכיוון ש-OA הינה מחלה ניוונית המתרחשת לאורך זמן, תביא הזנחת המפרק לצורך בניתוח, כשבמקרים חמורים אף יש צורך בהחלפת מפרק הברך כולו.לפיכך, אל תהססו לפנות לרופא או לפיזיותרפיסט על מנת לקבל חוות דעת מקצועית ופתרונות לבעיית השחיקה של הברך, ולמניעתה באופן כללי. זכרו שלעתים ניתן להפחית את הסימפטומים משמעותית, ובמקרים רבים אף ניתן להעלימם כליל.

 

bottom of page